Friday, June 19, 2015

Berbuatlah Sesuatu Dan Hindari Kosong Dari Kegiatan

Dr. Richard Cabot seorang profesor kedoktoran di Univeristi Harvard mengatakan dalam bukunya yang berjudul How Humans Live : "Sebagai seorang doktor saya menasihatkan bahawa bekerja telah banyak mengubati orang yang menderita penyakit kelumpuhan jiwa yang diakibatkan oleh keraguan, rasa takut dan ketidakpastian. Keberanian yang diberikan kepada kita oleh kerja keras seperti kepercayaan diri yang membuat Emerson begitu hebat."

Allah S.W.T. berfirman :
Apabila telah ditunaikan solat, maka bertebaranlah kamu di muka bumi; dan carilah kurnia Allah dan ingatlah Allah sebanyak-banyaknya supaya kamu beruntung...
(Al-Jumu'ah : 10)

George Bernard Shaw berkata : "Rahsia ketidakbahagiaan itu terletak dalam kesempatan yang diberikan kepada anda untuk berfikir dengan luas, apakah anda berada dalam keadaan bahagia atau tidak. Oleh sebab itu, jangan terlalu banyak berfikir tentang perkara itu. Sebaliknya, teruslah bekerja, kerana saat itu darah anda akan mulai mengalir dan otak anda mulai berfikir lagi. Kehidupan yang baru akan melenyapkan fikiran-fikiran itu dari otak anda. Bekerjalah dan jangan pernah berhenti. Kerana ini merupakan resepi yang paling murah yang pernah ada di muka bumi dan paling mujarab."

Allah S.W.T. berfirman :
Bekerjalah kamu nescaya Allah dan Rasulnya serta orang mukmin akan melihat pekerjaanmu...
(At-Taubah : 105)

Benjamin Disraeli mengatakan : "Kehidupan ini terlalu singkat untuk disia-siakan."
Salah seorang bijak bestari yang berasal dari negeri Arab mengatakan : "Kehidupan ini terlalu singkat untuk kita isi dengan perbalahan."

Allah S.W.T. berfirman :
"Berapa tahunkah lamanya kamu tinggal di bumi?" Mereka menjawab : "Kami tinggal (di bumi) sehari atau setengah hari, maka tanyakanlah kepada orang yang menghitung." Allah berfirman : "Kamu tidak tinggal (di bumi) melainkan sebentar saja, kalau kamu mengetahui."
(Al-Mukminun : 112-114)

(Sumber : http://jawi.gov.my/my/arkib-berita-2/arkibtazkirah/1763-berbuatlah-sesuatu-dan-hindari-kosong-dari-kegiatan)


No comments:

Post a Comment